Alt du skal vide om floaters i ojet

Hvis du nogensinde har oplevet pletter i dit syn, som ikke kommer af umiddelbar migræne eller lignende, og ligner at de flyder rundt, kan det være du har oplevet at have floaters i dit øje. Floaters kaldes også flydere, og det er ganske almindeligt, hvis det er noget du kan relatere til, da mange oplever at få besøg af dem. Giver disse ord alligevel anledning til nogle flere spørgsmål, og måske noget bekymring – så læs endelig med videre!

Hvad er flydere?

Flydere, også benævnt floaters, er små klumper der, som navnet antyder, flyder rundt i glaslegmet i indersiden af dit øje. Klumperne består af gel eller andre materialer, og fremstår oftest som enten små prikker og cirkler, som snirkler og linjer, og sidst som billeder der minder om spindelvæv. Flydere bevæger sig kun når du bevæger dit øje, og er langt hen ad vejen ganske harmløse – selvom de naturligvis godt kan være irriterende.

Hvorfor kommer de?

Flydere er som sagt små klumper i glaslegmet, og de opstår primært fordi rester fra glaslegmet, som de flyder rundt i, løsner sig og danner de foromtalte forme. Denne proces, hvorved rester fra glaslegmet løsrives, sker ganske naturligt i takt med at man bliver ældre, fordi ens glaslegme i øjet krymper i takt med hvor gammel man bliver. Der kan dog være andre og mindre sædvanlige årsager, b.la. betændelse, infektioner, revner i nethinden med mere.

Hvordan håndteres de?

Hvis man har flydere der er kommet med alderen, af den naturlige årsag at ens glaslegme skrumpes, så er der desværre ikke så meget, man kan gøre ved dem. Heldigvis er det dog nogle man vænner sig til med tiden! Hvis man derimod har flydere i unormal grad, kan det tyde på et af de mere alvorlige problemer, som eksempelvis betændelse i øjet eller nethindeløsning – hvor det er vigtigt at søge lægehjælp!