Guide sadan passer du pa dig selv hvis du bruger meget tid i naturen

Er du et menneske, som elsker at bruge tid ude i det fri; måske vandrer eller løber du? Det kan være befriende at bruge sin fritid på at opsøge naturen, slå et telt op eller sove under stjernerne. Mange oplever, at man kobler bedre fra i hovedet og får trukket vejret dybt nede i maven. Det er dog vigtigt, at man sørger for at have styr på, hvordan man passer på sig selv, så man ikke bliver syg eller kommer galt afsted. Det er for eksempel relevant at være opmærksom på udbredelsen af flåtsygdommen TEB, hvor der findes en flåtvaccine.

Husk flåten og flåtbid-vaccinen

TEB-virus er i hastig fremgang, og i flere danske skove er der nu risiko for at blive smittet. Samtidig er der også højrisiko i nogle svenske skove, hvis du bevæger dig den vej, når du skal på udflugt. Heldigvis er der udviklet en Vaccine mod flåtbid, som du kan overveje at få, hvis du er nervøs for smitte. En Flåt vaccine beskytter i 3 år mod TEB-virus, så du er altså beskyttet et stykke tid, hvis du vælger at få en vaccine mod flåtbid.

Kend din førstehjælp

Ligesom at det er vigtigt at huske Flåtbid vaccine, er det en god idé at have styr på sin førstehjælp, hvis uheldet skulle være ude. Det er godt at kunne de basale teknikker og at vide, hvornår yderligere hjælp er nødvendig, præcis som det er vigtigt at have kendskab til flåtvaccinen.

Andre bid og reaktioner

Det er ikke kun flåtbid og vaccine mod flåtbid, som er gode at kende til. Andre insekter og dyr kan gøre skade, som er god at kende til. For eksempel kan man være allergisk over for bi- eller hvepsestik. Det kan også ske, at man spiser noget, der er giftigt, og får en allergisk reaktion.