Guiden til genoptræning hos din fysioterapeut

Denne artikel er generelt vejledende, udarbejdet i samarbejde med vores lokale fysioterapeut i Vejle

 

Det er svært at gå livet igennem uden skader. Skader og skavanker kan komme både ud af det blå eller i form af langsomt slid på kroppen, hvilket pludseligt viser sit ansigt. 

Skader kan komme fra overbelastninger, sportsskader, uheld og meget mere. Fra fodboldspilleren, der skal genoptræne sit knæ, til patienten med piskesmæld fra en færdselsulykke. Den anden type skavanker, den som kommer snigende, kan komme på baggrund af langvarigt uhensigtsmæssigt slid såvel som helt almindelig alderdom. Uhensigtsmæssigt slid kan være tømmerren, der langsomt udvikler en diskusprolaps eller den ældre, som pludselig mærker tegn på gigt. 

Som du kan læse, kan der være behov for en fysioterapeuts kyndige vejledning og behandling på tværs af alle personer i samfundet – aktive som inaktive, yngre som ældre. 

En fysioterapeut spiller her en afgørende rolle for at fremme det gode helbred og minimere de skader, som er opstået. Der er tale om en sundhedsfaglig praksis, hvor fokus hviler på genopretning, vedligeholdelse og fremme af bevægelse og funktion –ofte med styrketræning som et vigtigt element for at styrke led og muskler omkring belastede områder.   


Hvornår skal man besøge sin fysioterapeut?

Man er næppe i tvivl om, hvornår man skal besøge sin fysioterapeut. Men mange venter alligevel længere, end hvad godt er. Nogle vælger også at besøge deres læge først, hvis de måske er ubekendte med den opståede smerte eller restriktion i bevægeligheden. 

Mange vil dog udmærket være klar over, at symptomerne ikke skal ignoreres, men tilses af en fysioterapeut, så tilstanden ikke bliver forværret. 

Din lokale fysioterapeut vil under konsultationen forsøge at finde frem til en diagnose og identificerer årsagen til dit ubehag eller din indskrænkede mobilitet. Hernæst vil din fysioterapeut vurdere, om der er tale om en problematik, som kan klares relativt hurtigt eller om der skal udformes en behandlingsplan. 

Fysioterapeuten vil typisk anvende flere forskellige metoder for at afhjælpe smerten eller lindre den under dit besøg, ligesom genoptræningsplaner med hjemmeøvelser ofte er en del af forløbet, når skaden har et større omfang.

Selv ved kroniske skader kan fysioterapeuten ofte hjælpe med at lindre smerte, forbedre funktion og øge livskvaliteten.

Netop det at lindre smerten eller irritationer, samt få lagt en plan, der kan afhjælpe skaden eller skavanken på sigt, er noget af det vigtigste, du kan få hjælp til. Ofte er det nemlig direkte afgørende for din livskvalitet, da smerter og forringet mobilitet kan være indskrænkende og invaliderende i den helt almindelige dagligdag.